Sinds 1995

Gevel impregneren

Een gevel impregneren heeft als resultaat dat de geïmpregneerde muur geen water meer door zal laten. Het impregneren van een buitenmuur betekend dat de muur afgesloten wordt van het vocht wat eventueel kan doordringen.

Op deze pagina vertellen wij u exact wat u moet weten over het impregneren van een gevel of de buitenmuren van uw woning.

gevel impregneren

Waarom zou je je gevel impregneren?

Wat is nu de exacte reden dat men een gevel laat impregneren? Impregneren wordt vaak uitgevoerd bij stenen buitenmuren die veel vocht bevatten. Er kunnen meerdere reden zijn dat vocht in de muur trekt. Dit kan bijvoorbeeld optrekkend vocht zijn maar ook door heftige regenbuien. Het impregneer materiaal sluit de poriën vanaf de buitenkant van de gevel zodat vocht wel uit de muur kan verdampen maar er niet meer terug in kan trekken.

Het impregneren van buiten muren heeft de volgende doeleinde:

 • Het maakt de gevel waterafstotend.
 • De poriën worden gesloten zodat er een waterdichte buitenmuur ontstaat.
 • De gevel zal schimmelwerend worden door de impregnatie.
 • Bij het gebruik van een goed impregneermiddel zal er een brandvertraging optreden.
 • De muur is veel beter bestand tegen graffiti.
 • Zure regen maakt geen kans meer.

Wat kost een gevel impregneren?

Zoals u hier gelezen heeft heeft impregneren eigenlijk alleen maar een groot voordeel. Buiten dit voordeel zijn de kosten van een gevel impregneren helemaal niet zo hoog. U kunt rekening houden met een richtprijs vanaf 6.00 euro per m2. De richtprijs kan uiteraard altijd iets duurder of goedkoper uitvallen als u een daadwerkelijke offerte laat opstellen. Voor een echte prijsopgave kunt u bij ons geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Leest u hier een goed voorbeeld van wat u te wachten staat. De berekening is voor een gevel van rond de 100 m2.

Gevel werkzaamhedenKosten overzicht
Stenen gevel impregnerenRond de € 900,-
Stenen gevel reinigen & impregnerenRond de € 1.900,-
Stenen voegen incl gevelreiniging & impregnerenRond de € 3.200,-
gevel laten impregneren
Voor en na het impregneren van een buitenmuur

Kun je zelf een gevel impregneren?

Het is zeker mogelijk om zelf je gevel te voorzien van een impregneermiddel. Echter is het geen klus die je even snel tussendoor doet. Een belangrijk aspect bij een gevel impregneren is dat bij het aanbrengen van het impregneermiddel de vloeistof gelijkmatig wordt gespoten of gekwast. De gehele muur moet goed dekken zodat er geen overgeslagen plekken ontstaan. Als er wel een plekje wordt overgeslagen dan bestaat de kans op doorslag van vocht.

Gaat u toch zelf de gevel impregneren? Volg dan de juiste stappen in dit stappenplan:

Benodigde tijd: 1 dag.

 1. Zorg voor een stofvrije en schone gevel

  Voordat een gevel geïmpregneerd wordt is het van groot belang dat de gevelstenen goed gereinigd worden. Dit kan met een hogedrukspuit of stoomreiniger.

 2. Zorg ervoor dat de voegen nog in orden zijn

  Nadat de gevel gereinigd is kan het voorkomen dat enkele voegen los gelaten zijn. Voeg de voegen opnieuw en controleer de voegen in de gevel goed op schade.

 3. Repareer de scheuren in de gevel

  Mocht de gevel scheuren bevatten dan is het verstandig deze te repareren. Dit kunt u doen door nieuwe gevelstenen te plaatsen of met een cementgebonden specie de reparatie uit te voeren.

 4. Dek alles goed af

  Voordat u de impregneer vloeistof gaat aanbrengen zult u de kozijnen, deuren en ramen moeten afdekken met folie.

 5. Het impregneren

  Bij het impregneren van de gevel is het belangrijk dat er vanaf de bovenkant wordt begonnen. Zo kan de vloeistof egaal worden aangebracht en krijgt u nauwelijks kans op druipers.

Belangrijk is….

Wat heel belangrijk is voordat je de muur vochtwerend maakt is dat er geen vuil tussen het impregneermiddel en de gevel komt te zitten. Spuit daarom met een hogedrukspuit de gevel goed schoon!

Wat zijn de nadelen van impregneren?

Welke nadelen zitten er aan een gevel impregneren? Leest u hieronder de vier belangrijkste nadelen van een gevelipregnatie:

 • De ventilerende werking wordt een stuk minder en wordt deels afgedicht
 • Het vocht aan de binnenkant van de woning kan een stuk slechter naar buiten
 • Impregneren heeft allen maar zin als de scheuren in de gevel zijn hersteld
 • Na een jaar of 5 zal de gevel opnieuw geimpregneerd moeten worden

Vocht problemen oplossen

Om vocht problemen te voorkomen of op te lossen is het aan te raden om uw gevel te laten impregneren tegen vocht. Dit voorkomt een hoop narigheid en vermindert de kans dat uw buitenmuren door zullen slaan.

Welke alternatieven zijn er?

De impregnant die gebruikt wordt is een kunsthars gebonden middel en is vrij duur om in te kopen. Wilt u een ander product gebruiken om zo goedkoper ui te wezen dan zullen wij u wat alternatieven geven:

 • Bijenwas
 • Lijnolie

Waterdicht maken van uw gevel

Een buitenmuur laten impregneren is dus belangrijk wanneer u zuinig bent op uw huis of als u eindelijk eens van die vervelende vocht problemen af wilt komen.

Natuurlijk kunt u proberen om zelf te impregneren, maar bedenk wel dat het een goede voorbereiding vereist en dat u de juiste vloeistof dient te gebruiken om de gevel waterdicht te krijgen zodat er een zeer goede vochtwering ontstaat.

Vochtwering

Vocht in een woning is slecht voor de gezondheid. Daar moet zeker wat aan gedaan worden. Er kunnen allerlei ziektes en schimmels ontstaan.

Daarom is het goed om voor een goede vochtwering op zoek te gaan. Helaas komt het veel voor dat er teveel vocht in een huis is. Vooral bij de oudere huizen is het bekend dat er veel vocht aanwezig is.

Vaak zijn deze huizen met een enkelvoudige buitenmuur gebouwd. Soms is er dan in een hal of een trappenhuis veel vochtplekken.

Veel ventileren is hier dan ook op zijn plaats.Een goede oplossing kan het impregneren buitenmuur zijn.

Mogelijkheden van vochtwering

Er zijn verschillende vochtwering methodes, om een einde te maken aan dit vervelende vocht probleem is een gevel impregneren of een buitengevel laten stucen een goede optie.

Wanneer een woning niet goed geventileerd wordt, krijg je vroeg of laat zeker de zwarte vochtplekken.

Er ontstaan dan bacteriën en schimmels, slecht voor de gezondheid. Zet dagelijks de ramen open zodat er goed geventileerd kan worden.

Vaak staat er op een bouwtekening waar de waterkerende folie geplaatst wordt. Tussen de fundering en de binnen spouw en buitenmuur, zodat de folie het water tegenhoud. Heel vaak worden deze methoden toegepast.

Vochtwering impregneren helpt

De injectie methoden wordt veel gebruikt bij vocht problemen, er wordt een vloeistof tussen de muren gespoten, zeer geschikt voor de al wat oudere huizen, dan worden er gaten in de muren gemaakt, zodat de vloeistof er ingespoten kan worden.

Zout verschijningen muren

Muur zouten of hygroscopische zouten is goed te behandelen door zout sanering van de binnenmuren. Een gevel vochtwerend maken voor de enorme regens in de herfst periode is heel belangrijk.

Als de muren geïmpregneerd zijn, voorkom je toch veel ellende met vocht. Voor een handige klusjesman is het goed zelf te doen.

Er zijn verschillende goede impregneer middelen in de handel, ga naar een speciaalzaak en laat u zich goed informeren, het is niet goedkoop, dus reden genoeg voor een goed advies.

Voorkomen van vochtdoorslag

In Iedere muur kan vocht voorkomen wanneer regenwater door de buitenmuur naar binnentrekt. Dan heeft u namelijk last van doorslaand vocht en dat kan ontzettend vervelend zijn.

Er is nu echter een hele simpele oplossing om dit vocht probleem te voorkomen. Dat is het laten impregneren van uw buitenmuren. Zo voorkomt u al deze problemen en ziet uw buitenmuur er ook nog eens mooier uit.

Waterafstotende vloeistof

Deze vloeistof zorgt er niet alleen voor dat het vocht wordt afgestoten; ook zal uw muur minder snel vervuilen en zal de muur er mooier uitzien.

Bovendien zullen de muren zeker langer meegaan en voorkomt u zo ook nog eens verkleuring van uw voegwerk. Het is dus een goedkope en ideale bescherming van uw huis, waar u niet snel spijt van zult krijgen.

Milieu vriendelijk werken

De laatste aantal jaren worden er veel milieu vriendelijke impregneer middelen gebruikt. Dit middel is vaak op waterbasis gebaseerd in plaats van siliconen en heeft even goed een zeer lange levensduur.

Een water gedragen product is natuurlijk niet alleen beter voor de gezondheid maar natuurlijk ook voor het milieu. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem eens contact met ons op als u vragen heeft over het impregneren van uw gevel.

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!