Sinds 1995

Gevel impregneren

Een gevel impregneren heeft als resultaat dat de geïmpregneerde muur geen water van buitenaf doorlaat. Impregneren is letterlijk het waterdicht maken van een muur met impregneermiddel.

Op deze pagina vertellen wij u exact wat de kosten per m2 zijn als wij uw buitengevel impregneren. Wilt u zelf aan de slag dan kunt u op deze pagina lezen, hoe u dit zelf kunt doen.

gevel impregneren

Waarom uw gevel impregneren?

Wat is nu de exacte reden dat men een gevel laat impregneren? Impregneren wordt vaak uitgevoerd bij stenen buitenmuren die veel vocht bevatten.

Bij het laten impregneren van uw buitenmuren of gevel van uw woning , wordt door middel van een drukspuit een transparante beschermlaag aangebracht die het vocht en water van buitenaf tegenhoudt.

Er kunnen overigens meerdere redenen zijn dat vocht in de muur trekt. Dit kan bijvoorbeeld optrekkend vocht zijn maar ook door heftige regenbuien. Het impregneer materiaal sluit de poriën vanaf de buitenkant van de gevel af, zodat vocht wel uit de muur kan verdampen maar er niet meer in kan trekken.

Het impregneren van buitenmuren heeft de volgende doeleindes:

 • Het maakt de gevel waterafstotend.
 • De poriën worden gesloten zodat er een waterdichte buitenmuur ontstaat.
 • De gevel zal schimmelwerend worden door de impregnatie.
 • Bij het gebruik van een goed impregneermiddel zal er brandvertraging optreden.
 • De muur is veel beter bestand tegen graffiti.
 • Zure regen maakt geen kans meer.

Wat kost een gevel impregneren?

Zoals u hier gelezen heeft, heeft impregneren eigenlijk alleen maar een groot voordeel. Buiten dit voordeel zijn de kosten van een gevel impregneren helemaal niet zo hoog.

U kunt rekening houden met een richtprijs vanaf 6.00 euro per m2. De richtprijs kan uiteraard altijd iets duurder of goedkoper uitvallen als u een daadwerkelijke offerte laat opstellen. Voor een echte prijsopgave kunt u bij ons geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Leest u hier een goed voorbeeld van wat u te wachten staat. De berekening is voor een gevel van rond de 100 m2.

Gevel werkzaamhedenKosten overzicht
Stenen gevel impregnerenRond de € 900,-
Stenen gevel reinigen & impregnerenRond de € 1.900,-
Stenen voegen incl gevelreiniging & impregnerenRond de € 3.200,-
gevel laten impregneren
Voor en na het impregneren van een buitenmuur

Wat is impregneren eigenlijk?

Bij het laten impregneren van uw buitenmuren of voor- of achter- gevel wordt er een silicone beschermende laag aangebracht door middel van een luchtspuit. De beschermende laag ziet eruit als een kleurloze en dunne vloeistof en wordt aangebracht op de buitenmuren van uw huis.

De vloeistof dringt vervolgens het gesteente binnen en zal daar verharden waardoor de beschermende laag ontstaat, die er voor zorgt dat het vocht niet naar binnen kan.

Hiermee voorkomt u ook nog eens vorstschade en het afbladderen van verf of stucwerk. Door deze waterafstotende laag aan te laten brengen heeft u de volgende voordelen:

 • Waterafstotende gevel
 • Schimmelwerend
 • Trekt geen vuil meer aan

De aangebrachte silicone laag zorgt ervoor dat er geen vocht meer in de gevelstenen kan trekken en er geen vocht meer van buiten naar de binnenkant van uw woning trekt.

Impregneermiddel is tegenwoordig ook verkrijgbaar op waterbasis. Als u houdt van een schoon milieu dan is dit de beste keuze die u kunt maken. Het impregneermiddel dat een oplosmiddel bevat wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt.

Een nieuwe variant is de impregneercreme. Het voordeel hiervan is dat de substantie veel dieper uw gevelstenen intrekt en een langere bescherming biedt.

Als er veel deuren en kozijnen in uw gevel zitten is het handig de crème met een kwast aan te brengen. Mocht uw gevel helemaal geen kozijnen en deuren bevatten dan kunt u het impregneermiddel verspuiten. Meerdere varianten om de buitenmuren waterafstotend te maken zijn ook:

 • Lijnolie
 • Bijenwas
 • Waterglas

Kunt u zelf een gevel impregneren?

Het is zeker mogelijk om zelf uw gevel te voorzien van een impregneermiddel. Echter is het geen klus die u even snel tussendoor doet. Een belangrijk aspect bij een gevel impregneren is dat bij het aanbrengen van het impregneermiddel de vloeistof gelijkmatig wordt gespoten of gekwast.

De gehele muur moet goed dekken zodat er geen overgeslagen plekken ontstaan. Als er wel een plekje wordt overgeslagen dan bestaat de kans op doorslag van vocht.

Gaat u toch zelf de gevel impregneren? Volg dan de juiste stappen in dit stappenplan:

Benodigde tijd: 1 dag.

 1. Zorg voor een stofvrije en schone gevel

  Voordat een gevel geïmpregneerd wordt is het van groot belang dat de gevelstenen goed gereinigd worden. Dit kan met een hogedrukspuit of stoomreiniger.

 2. Zorg ervoor dat de voegen nog in orde zijn

  Nadat de gevel gereinigd is kan het voorkomen dat enkele voegen loslaten. Voeg de voegen opnieuw en controleer de voegen in de gevel goed op schade.

 3. Repareer de scheuren in de gevel

  Mocht de gevel scheuren bevatten dan is het verstandig deze te repareren. Dit kunt u doen door nieuwe gevelstenen te plaatsen of met een cementgebonden specie de reparatie uit te voeren.

 4. Dek alles goed af

  Voordat u de impregneer vloeistof gaat aanbrengen zult u de kozijnen, deuren en ramen moeten afdekken met folie.

 5. Het impregneren

  Bij het impregneren van de gevel is het belangrijk dat er vanaf de bovenkant wordt begonnen. Zo kan de vloeistof egaal worden aangebracht en krijgt u nauwelijks kans op druipers.

Wat zijn de nadelen van impregneren?

Welke nadelen zitten er aan een gevel impregneren? Leest u hieronder de vier belangrijkste nadelen van een gevelimpregnatie:

 • De ventilerende werking wordt een stuk minder en wordt deels afgedicht
 • Het vocht aan de binnenkant van de woning kan een stuk slechter naar buiten
 • Impregneren heeft allen maar zin als de scheuren in de gevel zijn hersteld
 • Na een jaar of 5 zal de gevel opnieuw geimpregneerd moeten worden

Wat zijn de voordelen van impregneren?

Na het impregneren van uw buitenmuren is uw gevel water- en vuilafstotend. Maar wat heeft het impregneren van uw gevel nog meer aan voordelen? Als uw gevel is geïmpregneerd is deze niet alleen waterafstotend, maar ook zal de gevel een betere brandwering bieden aan uw woning.

Uw gevel blijft veel schoner dan u gewend bent en graffiti spuiters maken bijna geen kans meer! Kortom uw gevel en voegen zijn beschermd tegen alle soorten vuil, zelfs tegen mos en alg.

Droogtijd

Gevelstenen bestaan uit verschillende materialen en de droogtijd is hier mede afhankelijk van. Bestaan uw muren uit kalkzandsteen of heeft u een bakstenen gevel?

Bij kalkzandsteen zal de droogtijd altijd iets korter zijn omdat deze steen een groter zuigend vermogen heeft dan een baksteen. De minimale droogtijd van het impregneermiddel ligt tussen de 4 en 6 uur.

Wij krijgen vaak de vraag “of een geschilderde gevel ook geïmpregneerd kan worden”? Helaas is dit niet mogelijk.

De verf neemt het zuigende vermogen van de gevelstenen weg. Bij het impregneren zal het impregneermiddel gemakkelijk van de buitenmuur aflopen en is er geen mogelijkheid om uw gevel waterafstotend te maken.

De enige oplossing is dan om uw verf van de gevel te laten verwijderen door middel van zandstralen. Bij het laten zandstralen van de gevelstenen zal er een laagje verwijderd worden zodat de oude stenen weer tevoorschijn komen en het impregneermiddel weer de kans heeft om in de stenen te trekken.

gevel-impregneren

Vochtwering

Vocht in een woning is slecht voor de gezondheid. Daar moet zeker wat aan gedaan worden. Er kunnen allerlei ziektes en schimmels ontstaan.

Daarom is het goed om voor een goede vochtwering op zoek te gaan. Helaas komt het veel voor dat er teveel vocht in een huis is. Vooral bij de oudere huizen is het bekend dat er veel vocht aanwezig is.

Vaak zijn deze huizen met een enkelvoudige buitenmuur gebouwd. Soms is er dan in een hal of een trappenhuis veel vochtplekken.

Veel ventileren is hier dan ook op zijn plaats.Een goede oplossing kan het impregneren buitenmuur zijn.

Mogelijkheden van vochtwering

Er zijn verschillende vochtwering methodes, om een einde te maken aan dit vervelende vocht probleem is een gevel impregneren of een buitengevel laten stucen een goede optie.

Wanneer een woning niet goed geventileerd wordt, krijg je vroeg of laat zeker de zwarte vochtplekken.

Er ontstaan dan bacteriën en schimmels, slecht voor de gezondheid. Zet dagelijks de ramen open zodat er goed geventileerd kan worden.

Vaak staat er op een bouwtekening waar de waterkerende folie geplaatst wordt. Tussen de fundering en de binnen spouw en buitenmuur, zodat de folie het water tegenhoud. Heel vaak worden deze methoden toegepast.

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!