Sinds 1995

Stucen over tegels

Heeft u oude tegels in uw badkamer of keuken? Maar kiest u liever voor een strak gestucte muur in plaatst van tegelwerk. Wacht dan met het verwijderen van de tegels. Misschien is er wel een mogelijkheid om over het oude tegelwerk heen te laten stucen.

Leest u op deze pagina de mogelijkheden om een tegelmuur te laten stucen inclusief de voor- en nadelen hiervan.

stucen over tegels
Badkamer stucwerk over tegels

Kun je wel over tegels heen stucen?

Kan je überhaupt wel stucen over tegels? Onze ervaring zegt Ja zeker. Het is heel goed mogelijk om stucwerk aan te brengen over tegelwerk. Echter zal de stukadoor wel de juiste voorbereidingen moeten treffen in verband met de garantie op het stucwerk.

Hoe stuc je over tegels heen?

Tegel verwijderen van een muur is een tijdrovende klus en vaak breng je meer schade aan dan nodig is. Stucen over tegels is dan de beste optie die u kunt laten uitvoeren. Uiteraard is dit wel een klus voor een specialist die weet wat hij doet. Onze stukadoors zijn hier aardig in thuis en voeren de werkzaamheden als volgt uit:

Benodigde tijd: 2 dagen.

In het onderstaande stappenplan leggen wij u uit hoe je op de juiste manier over tegels heen kunt stukadoren.

 1. Ondergrond ontvetten

  Belangrijk is dat de oude tegels goed ontvet worden met bijvoorbeeld ammoniak of St mark. Door goed te ontvetten zal er een betere hechting ontstaan tussen de tegels en het stucwerk.

 2. Tegels schuren (ruw maken)

  Door het tegelwerk op te ruwen na het ontvetten zal er een veel betere hechting ontstaan. Dit geld zeker bij geglazuurde tegels in de badkamer of keuken.

 3. Voorstrijk primer aanbrengen

  Door de juiste voorstrijk te gebruiken zal de stuclaag op de juiste wijze drogen en hechten aan het oude tegelwerk. Wij gebruiken hiervoor een voorstrijk met een zandkorrel ook wel betoncontact genoemd.

 4. Stucen over tegels

  Nu alle voorbereidingen zijn uitgevoerd kan het stucen beginnen. Door een stuclaag aan te brengen van een cm dikte kan onze stukadoor gemakkelijk de oude tegelmuur recht maken. Het stucen verschilt eigenlijk niet veel met het stucen van een normale muur zonder tegels.

 5. Drogen van de stuclaag

  Zit de pleisterlaag op het tegelwerk? Dan zal het stucwerk nu moeten drogen. In de meeste gevallen ziet u de tegels tijdens het droogproces door het stucwerk heen schijnen. Dit is niet erg en u zult hier ook geen last van hebben. Het drogen kunt u het beste doen op 20 graden Celsius, en zal ongeveer een weekje duren. 1mm stucwerk duurt ongeveer een dag om te drogen.

 6. Afwerken stuclaag

  Als de pleisterlaag eenmaal droog is kunt u kiezen om deze te behangen of te sauzen. Onze voorkeur gaat altijd uit naar schilderwerk. Gestucte muren sauzen geeft een zeer strak eindresultaat.

stucwerk badkamer over tegelwerk
Over badkamer tegels heen stucen

Wat kost het stucen over tegels?

De gemiddelde kosten van stucen over tegels in een badkamer of andere vochtige ruimte hangen af van verschillende factoren. Er zijn namelijk verschillende soorten stucwerk die kunnen worden aangebracht in plaats van tegelwerk. Moet het stucwerk waterdicht zijn? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen uit beton cire, micro beton of een prachtige tadelakt.

Als u alleen het tegelwerk glad wilt laten afwerken dan kunt u kiezen voor gladpleisterwerk of een mooie sierpleister.

Naast het afwerken van de tegels kunnen de kosten altijd iets hoger uitvallen. Dit kan zijn omdat de stukadoor terug moet komen om de gestucte muur waterdicht af te werken of het stucwerk te schilderen als u dit zelf niet kan.

Leest u hier in de onderstaande prijzentabel wat stucen over tegels kost:

Soort stucwerkGemiddelde prijs per m2
Sierpleister laten stucenVanaf € 18,- tot € 22,-
Beton ciré aan laten brengenVanaf € 90,- tot € 190,-
Tadelakt aan laten brengenVanaf € 145,- tot € 200,-
Tegels laten verven (goedkope optie)Vanaf € 12,- tot € 45,-

In de bovenstaande prijzentabel kunt u zien wat de gemiddelde kosten zijn voor verschillende soorten van stucwerk. Uiteraard kan de uiteindelijke prijs altijd iets afwijken van de offerte die u aanvraagt.

Zelf doen of laten doen door een stukadoor?

Zoals iedereen inmiddels wel weet is stucen niet een van de eenvoudigste klussen om te doen. Je hebt hier een ruime ervaring voor nodig en het is zeker niet zo dat je wel even snel zelf even een muurtje stukadoort.

Stucen over tegels is zelfs nog een gratie moeilijker en hier heb je een ruime ervaring voor nodig. U wilt immers niet dat het stucwerk los komt te zitten of van de muur afvalt. Wij raden aan een vakkundige stukadoor in te huren die exact weet welk voorstrijkmiddel er aangebracht moet worden voor de juiste hechting. neem geen risico om dit zelf te proberen.

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!