Sinds 1995

Gipsplaten afwerken

Gipsplaten, ook wel bekend als gipskartonplaten, zijn dunne, stevige platen gemaakt van gips en papier die worden gebruikt in de bouw om muren en plafonds af te werken.

Ze zijn gemakkelijk te snijden en te bevestigen aan houten sporen of metalen profielen, en ze zijn een populaire keuze voor het afwerken van binnenmuren omdat ze licht, sterk en brandwerend zijn.

Naden van gipsplaten afwerken

Er zijn een aantal manieren om gipsplaten af te werken, afhankelijk van het gewenste uiterlijk en de gewenste functie. Hier zijn enkele opties:

Schilderen: Gipsplaten kunnen worden geschilderd met behangverf of een ander type muurverf. Het is belangrijk om een primer aan te brengen voordat je de verf aanbrengt, om te voorkomen dat de verf op de gipsplaten absorbeert.

Behangen: Gipsplaten kunnen worden beplakt met behang om een gewenste kleur of textuur te creëren. Het is belangrijk om de gipsplaten voor te bewerken met een behanglijm of primer om ervoor te zorgen dat het behang goed blijft zitten.

Sausen: Gipsplaten kunnen worden afgewerkt met een laag stucwerk om een glad, uniform oppervlak te creëren. Dit is een goede optie als je wilt dat de muren een luxe uitstraling hebben.

Tapeten: Gipsplaten kunnen ook worden afgewerkt met tapeten om een gewenste kleur of textuur te creëren. Het is belangrijk om de gipsplaten voor te bewerken met een tapetenlijm om ervoor te zorgen dat het tapeten goed blijft zitten.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk van deze afwerkingstechnieken vaardigheden en ervaring vereist. Als je geen ervaring hebt met het afwerken van gipsplaten, is het aan te raden om het werk uit te laten voeren door een professioneel.

Het is belangrijk om gipsplaten van een wand of plafond af te laten werken op de juiste manier. Het voorkomt dat er scheurtjes in het stucwerk ontstaan of dat uw behang gaat bobbelen en loslaat.

Hoe werk je gipsplaten af?

Leest u hier hert stappenplan om op de juiste manier gipsplaten af te werken.

  1. Wapeningsgaas aanbrengen


    Het is van grootbelang dat de naden van de gipskartonplaten met wapeningsgaas worden beplakt. Dit voorkomt scheurvorming en bied een extra stevigheid voor de platen en het vulmiddel.

  2. Vulmiddel toevoegen


    Er zijn meerdere voegmiddelen die u kunt gebruiken om de naden van de gipsplaten op te vullen. Een daarvan is Uniflot van Knauf. U kunt Uniflot gemakkelijk met water aanmaken tot een consistente massa. Let goed op de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

  3. Naden opvullen


    Nu het vulmiddel klaar is voor gebruik kunt u deze met een stalen spaan aanbrengen op het gaasband. Dit kunt u het beste 3x herhalen omdat bij droging de gips zal krimpen en de naden weer te zien zijn.

  4. Vul ook de schroefgaatjes


    U kunt de schroefgaatjes op de zelfde manier vullen als de naden van de platen. Herhaal dit ook minimaal 3x.

  5. Drogen van het vulmiddel


    Het vulmiddel zal na het aanbrengen minimaal 4 uur moeten drogen. Na deze 4 uur kunt u de volgende laag aanbrengen zowel op de schroefgaten als de naden van de gipsplaten.

  6. Afwerken van de naden met schuurpapier


    Als u minimaal 3 x de naden van de gipsplaten heeft afgewerkt met gips dan kunt u deze na een dag met een fijn schuurpapiertje opschuren. Zo zullen de naden spiegelglad worden om te kunnen sausen.

Gipsplaatnaden en schroefgaten dichten

Als de gipsplaten stofvrij gemaakt zijn controleren wij met een blokkwast de zuigkracht van de platen. Aan de hand van deze simpele test kunnen wij beoordelen welk type voorstrijkmiddel geschikt is.

Het is noodzakelijk dat de gipswand precies de goede zuigkracht heeft, zodat het stucwerk overal gelijkmatig hecht en niet gaat scheuren of te hard inzuigt.

Nu de gipsplaten zover klaar zijn kunnen we beginnen met het dichten van de schroefgaten en de naden tussen de platen met een gipsmortel of een andere naden vuller. Hiervoor wordt een holle spaan of speciaal plamuurmes gebruikt. Gaasband of ook wel nadenband genoemd word aangebracht om scheurvorming tussen de platen te voorkomen.

Wij brengen het gaasband aan over de naden van de platen met op de hoeken een aluminium of rvs beschermprofiel om te voorkomen dat het materiaal dat u voor de eindafwerking gaat gebruiken scheurt of breekt.

Alle gipsplaten worden voorzien van een voorstrijkmiddel om de zuigende werking van de platen te verminderen. De voorbehandelde gipsplaten laten wij minstens 12 uur drogen. Op deze manier worden de gipskartonplaten dus naadloos afgewerkt.

Gipsplaten stucen op de juiste manier

Er bestaan verschillende prijzen en niveau’s in het afwerken van gipsplaten, afhankelijk van het eindresultaat dat u wilt bereiken:

  • Niveau A is het hoogste afwerkingsniveau. De gipsplaten moeten helemaal glad zijn, alle naden en oneffenheden zijn opgevuld, gladgeschuurd en voorzien van een voorstrijkmiddel. Deze manier van afwerken is nodig als u verf of dun behang op de gipsplaten wilt aanbrengen.
  • Niveau B is het meest gebruikte afwerkingsniveau. Dit is in een andere bewoording behang klaar. Hier worden de platen vrij netjes afgewerkt voor een goede ondergrond zoals behang en spackspuitwerk. Alleen de naden tussen de gipsplaten worden worden opgevuld en voorzien van zelfklevend gaasband. De platen worden licht geschuurd waarna een afsmeerlaag wordt aangebracht. Deze manier van afwerken is gebruikelijk voor dik behang of spackwerk.
  • Niveau C is het goedkoopste afwerkingsniveau.De naden van de gipsplaten afwerken worden opgevuld en afgeplakt met gaasband. De platen worden niet geschuurd. Dit afwerkingsniveau wordt toegepast bij vinylbehang, spuitpleister pleisterwerk, en spackspuitwerk.

Strakke afwerking met latexverf spuiten

Als de gipsplaten geheel zijn afgewerkt in dit geval sausklaar is er een mogelijkheid de platen te laten spuiten met latexverf. De verf word onder een druk van 200 bar gelijkmatig verneveld en geeft een super strak eindresultaat.

Latexverf laten spuiten wordt vaak in 2 lagen aangebracht en kan in ieder gewenste kleur worden toegepast. Lees hier meer informatie over het spuiten van latexverf.

Spachtelputz aanbrengen

Een andere mogelijkheid van afwerken is het stucen van een sierpleister zoals spachtelpuz. Het voordeel van spachtelputz is dat het meteen op kleur leverbaar is en niet geschilderd hoeft te worden.

Als u spachtelputz wilt laten aanbrengen zal de muur eerst behandeld moeten worden met een kwarts gebonden voorstrijkmiddel. Dit hechtmiddel zorgt voor een goede hechtbrug tussen de gipsplaten en de sierpleister.

Nadat de voorstrijk laag droog is binnen 24 uur kan de putz worden aangebracht. Dit wordt gedaan met een stalen spaan en afgeschuurd met een kunststof spaan.

Deze afwerking moet minimaal 2 dagen uitharden zodat u kunt genieten van een prachtige wandafwerking.

Wat kost gipsplaten laten afwerken?

Wat kost het om gipsplaten te laten stucen? Gaat de prijs per m² of word er een kostprijs gemaakt per naad van de gipsplaten? In de meeste gevallen word er een vaste m² prijs berekend voor het stucwerk op gipsplaten.

U kunt rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 8,- euro en 15,- euro per m². Wilt u alleen de naden en de schroefgaten laten stucen zodat u de platen zelf kan gaan schilderen dan zal de prijs een stuk lager zijn en liggen tussen de 4,- euro en de 5,- euro per m².

Wilt u graag weten wat de kosten zijn om de gipsplaten in uw badkamer, woonkamer of op de zolder af te laten werken met een mooie stuclaag? Vraag dan hier een geheel vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen een dag de juiste kostenindicatie!

Geschilderde gipsplaten stucen kan dat?

Als u wat oudere gipsplaten heeft en deze wilt laten stukadoren dan is het belangrijk om een hechtbrug te creëren tussen het oude latexwerk en de nieuwe stuclaag.

Door een krabtest uit te voeren om zo te achterhalen of de oude verflaag nog wel goed vast zit voorkomen wij dat het nieuwe stucwerk los komt te zitten en naar beneden komt.

Nadat de oude verflaag is gecontroleerd kan er een voorstrijkmiddel worden aangebracht die kwartsgebonden is. Op deze manier krijgen de oude geschilder gipsplaten weer de juiste hechting voor het nieuwe stucwerk.

gipsplaten glad stucen
Glad stucen van gipsplaten

Glad stucen

Een van de meest gekozen vormen van stucwerk is het glad stucen van de gipsplaten. Niet alleen de gipsplaatnaden en schroefogen worden gedicht maar de gehele gipsplaat zal worden voorzien van een laag stucwerk.

Als u echt zeker wilt zijn van een schitterend glad eindresultaat dan raden wij u altijd aan de gehele muur of plafond te laten stucen uiteraard voor een scherpe m² prijs!

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!