Gipsplaten afwerken

Het is belangrijk om gipsplaten van een wand of plafond af te laten werken op de juiste manier. Het voorkomt dat er scheurtjes in het stucwerk ontstaan of dat uw behang gaat bobbelen en loslaat.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden op gipsplaten af te werken. Denk hierbij aan:

  • Stucwerk
  • Structuurverf
  • Behang ( glasvezel )
  • Spack
  • Latexverf

Deze bovenstaande afwerksoorten kunnen zowel op de muren als de plafonds worden aangebracht.

Echter adviseren wij als stucadoorsbedrijf om de gipskartonplaten op de plafonds altijd van stucwerk te voorzien wat naderhand door te schilderen word afgewerkt in de door u gewenste kleur.

Gipsplaatnaden en schroefgaten dichten

Als de gipsplaten stofvrij gemaakt zijn controleren wij met een blokkwast de zuigkracht van de platen.

Aan de hand van deze simpele test kunnen wij beoordelen welk type voorstrijkmiddel geschikt is.

Het is noodzakelijk dat de gipswand precies de goede zuigkracht heeft, zodat het stucwerk overal gelijkmatig hecht en niet gaat scheuren of te hard inzuigt.

Nu de gipsplaten zover klaar zijn kunnen we beginnen met het dichten van de schroefgaten en de naden tussen de platen met een gipsmortel of een andere naden vuller. Hiervoor wordt een holle spaan of speciaal plamuurmes gebruikt.

Gaasband of ook wel nadenband genoemd word aangebracht om scheurvorming tussen de platen te voorkomen.

Wij brengen het gaasband aan over de naden van de platen met op de hoeken een aluminium of rvs beschermprofiel om te voorkomen dat het materiaal dat u voor de eindafwerking gaat gebruiken scheurt of breekt.

Alle gipsplaten worden voorzien van een voorstrijkmiddel om de zuigende werking van de platen te verminderen. De voorbehandelde gipsplaten laten wij minstens 12 uur drogen.

Op deze manier worden de gipskartonplaten dus naadloos afgewerkt.

Gipsplaten stucen op de juiste manier

Er bestaan verschillende prijzen en niveau’s in het afwerken van gipsplaten, afhankelijk van het eindresultaat dat u wilt bereiken:

  • Niveau A is het hoogste afwerkingsniveau. De gipsplaten moeten helemaal glad zijn, alle naden en oneffenheden zijn opgevuld, gladgeschuurd en voorzien van een voorstrijkmiddel. Deze manier van afwerken is nodig als u verf of dun behang op de gipsplaten wilt aanbrengen.
  • Niveau B is het meest gebruikte afwerkingsniveau. Dit is in een andere bewoording behang klaar. Hier worden de platen vrij netjes afgewerkt voor een goede ondergrond zoals behang en spackspuitwerk. Alleen de naden tussen de gipsplaten worden worden opgevuld en voorzien van zelfklevend gaasband. De platen worden licht geschuurd waarna een afsmeerlaag wordt aangebracht. Deze manier van afwerken is gebruikelijk voor dik behang of spackwerk.
  • Niveau C is het goedkoopste afwerkingsniveau.De naden van de gipsplaten afwerken worden opgevuld en afgeplakt met gaasband. De platen worden niet geschuurd. Dit afwerkingsniveau wordt toegepast bij vinylbehang, spuitpleister pleisterwerk, en spackspuitwerk.

Strakke afwerking met latexverf spuiten

Als de gipsplaten geheel zijn afgewerkt in dit geval sausklaar is er een mogelijkheid de platen te laten spuiten met latexverf.

De verf word onder een druk van 200 bar gelijkmatig verneveld en geeft een super strak eindresultaat.

Latexverf laten spuiten wordt vaak in 2 lagen aangebracht en kan in ieder gewenste kleur worden toegepast. Lees hier meer informatie over het spuiten van latexverf.

Spachtelputz aanbrengen

Een andere mogelijkheid van afwerken is het stucen van een sierpleister zoals spachtelpuz. Het voordeel van spachtelputz is dat het meteen op kleur leverbaar is en niet geschilderd hoeft te worden.

Als u spachtelputz wilt laten aanbrengen zal de muur eerst behandeld moeten worden met een kwarts gebonden voorstrijkmiddel. Dit hechtmiddel zorgt voor een goede hechtbrug tussen de gipsplaten en de sierpleister.

Nadat de voorstrijk laag droog is binnen 24 uur kan de putz worden aangebracht. Dit wordt gedaan met een stalen spaan en afgeschuurd met een kunststof spaan.

Deze afwerking moet minimaal 2 dagen uitharden zodat u kunt genieten van een prachtige wandafwerking.

Prijzen voor gipsplaten laten afwerken

Wat kost het om gipsplaten te laten stucen? Gaat de prijs per m² of word er een kostprijs gemaakt per naad van de gipsplaten?

In de meeste gevallen word er een vaste m² prijs berekend voor het stucwerk op gipsplaten.

U kunt rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 8,- euro en 15,- euro per m². Wilt u alleen de naden en de schroefgaten laten stucen zodat u de platen zelf kan gaan schilderen dan zal de prijs een stuk lager zijn en liggen tussen de 4,- euro en de 5,- euro per m².

Wilt u graag weten wat de kosten zijn om de gipsplaten in uw badkamer, woonkamer of op de zolder af te laten werken met een mooie stuclaag?

Vraag dan hier een geheel vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen een dag de juiste kostenindicatie!

Geschilderde gipsplaten stucen

Als u wat oudere gipsplaten heeft en deze wilt laten stukadoren dan is het belangrijk om een hechtbrug te creëren tussen het oude latexwerk en de nieuwe stuclaag.

Door een krabtest uit te voeren om zo te achterhalen of de oude verflaag nog wel goed vast zit voorkomen wij dat het nieuwe stucwerk los komt te zitten en naar beneden komt.

Nadat de oude verflaag is gecontroleerd kan er een voorstrijkmiddel worden aangebracht die kwartsgebonden is.

Op deze manier krijgen de oude geschilder gipsplaten weer de juiste hechting voor het nieuwe stucwerk.

gipsplaten glad stucen

Glad stucen

Een van de meest gekozen vormen van stucwerk is het glad stucen van de gipsplaten. Niet alleen de gipsplaatnaden en schroefogen worden gedicht maar de gehele gipsplaat zal worden voorzien van een laag stucwerk.

Als u echt zeker wilt zijn van een schitterend glad eindresultaat dan raden wij u altijd aan de gehele muur of plafond te laten stucen uiteraard voor een scherpe m² prijs!

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!