Pleisterwerk

Onder pleisterwerk verstaan we glad strak stucwerk voor wand of plafond wat zowel binnen als buiten kan worden toegepast.

Als u van glad en strak stucwerk houd in uw nieuwbouw of bestaande woning en u wilt er voor zorgen dat deze weer een frisse strakke blik krijgt dan is pleisterwerk het stucwerk wat u zoekt.

Pleisterwerk kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden toegepast mits de ondergrond hier geschikt voor is.

Zo kan een gipsgebonden product niet over een houten ondergrond heen omdat deze teveel werking zal hebben en uit eindelijk het pleisterwerk los zal raken van de ondergrond.

Pleisterwerk kan ook bijvoorbeeld boven uw tegels in de badkamer, douche of wc gebruikt worden. We geven u hier een overzicht van de meest gebruikte ondergronden:

  • Kalkzandsteen
  • Gipsblokken
  • Gipsplaten
  • Ytong blokken
  • Bakstenen

Hoe wordt een wand gepleisterd?

Het glad stucen van een muur kan met een dikke of dunne laag gips. Afhankelijk van de vlakheid en de soort ondergrond. Voorbeeld:

  • Een ondergrond van beton zoals in een nieuwbouwwoning is vaak een stuk vlakker dan metselwerk. Hierdoor hoeft een stucadoor maar een laag aan te brengen tussen de 1 en 3 mm. Dun pleisteren wordt ook wel eens filmwerk genoemd.
  • Metselwerk is een heel ander verhaal. Omdat een metselaar zo vlak mogelijk zijn muren metselt zal er toch een gipslaag van ruim een cm dik moeten worden aangebracht. Dit omdat de voegen verdiept liggen en de muur geheel moet worden uitgevlakt met een rij. Dik pleisterwerk word door stucadoors raapwerk genoemd.

Afwerken van de pleisterlaag

Als u uw muren of plafonds laat voorzien van strak stucwerk dan zal na de droogtijd van de nieuw aangebrachte stuclaag nog een eindafwerking moeten plaatsvinden zoals tegelen, behangen of schilderen.

De meeste mensen kiezen ervoor om hun muren en plafonds te laten texen. Als het stucwerk schilder klaar is afgewerkt dan kan er een fixeermiddel worden aangebracht of ook wel voorstrijkmiddel genoemd.

Dit voorstrijkmiddel voorkomt dat het nieuwe stucwerk uw verf te hard opzuigt en droog slaat zodat u onvoldoende hechting heeft en later in de problemen komt omdat de verflaag los kan laten.

Bij nieuw pleisterwerk schilderen is het belangrijk dat u de muren en de plafonds dus goed fixeert voordat u het laat schilderen met de verfrol of laat spuiten met de verfspuit.

Glad stucwerk in badkamer, douche of keuken.

U kunt de muren  in de badkamer, keuken of in de doucheruimte glad laten stucen maar u moet er wel rekening mee houden dat de lucht daar veel vochtiger is dan bijvoorbeeld in uw woonkamer.

Belangrijk is om in vochtigere ruimtes een damp doorlatende latexverf te gebruiken na dat het plafond of de muren zijn gestukadoord.

Hierdoor kan het vocht gemakkelijk het plafond of de muren weer verlaten en krijgt u geen last van druppelvorming of schimmel.

betonlook badkamermeubel

Herstellen en repareren

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat nieuw stucwerk barstjes of kleine haarscheurtjes gaat vertonen.

Dit gebeurt vaak door een snelle temperatuur wisselingen of de extreme werking van verschillende materialen die tegen elkaar aan zijn gemonteerd.

Maar wees gerust! Wij kunnen deze kleine schuren makkelijk voor u herstellen. We zullen de scheuren voor u insnijden zodat we deze gemakkelijk kunnen opvullen met een flexibele gips soort.

In sommige gevallen kunnen scheuren best groot wezen en is het niet makkelijk deze te repareren het is dan beter de oude stucwerk laag te verwijderen en opnieuw de wanden of de plafonds te laten stucen. We praten hier dan wel over oude stuc lagen.

Pleisterwerk m² prijs

Wat kost het pleisterwerk nu eigenlijk per m² voor op een muur of plafond? En wat zijn de stucwerk prijzen?

Afhankelijk van de ondergrond en de dikte van de gipslaag kan een richtprijs worden samengesteld door de stucadoor.

De gemiddelde prijs voor pleisterwerk ligt tussen de 7,- en 18,- euro per m² inclusief materiaal en voorrijkosten.

Wilt u snel de exacte kosten weten? Vraag dan eens een vrijblijvende stucadoor offerte aan en wij zullen u de berekening voor het pleisterwerk binnen 2 dagen toe sturen.

Drogen van nieuw stucwerk

Niet geheel onbelangrijk is de droging van nieuw gestucte muren. Bij het droogproces is het belangrijk dat de woning goed geventileerd word.

Omdat er honderden liters vocht in het nieuwe stucwerk zit zullen deze moeten uitdampen.

Door de juiste temperatuur ( 22 graden Celsius ) toe te passen en goed te ventileren in de woning kunt u er rekening mee houden dat het stucwerk gemiddeld 1 mm per dag nodig heeft om te drogen.

Dus voor een cm dik stucwerk staat een week droogtijd.

Bij het forceren van de droging kunnen er problemen komen zoals scheuren en loszittende stuclagen.

Soorten van pleisterwerk

Er zijn twee soorten glad stucwerk, we hebben het stucwerk dat iedereen kent met een gips gebonden mortel dat gesaust dient te worden.

Maar tegenwoordig word ook de kunsthars gebonden mortel vaak toegepast in nieuwbouwwoningen.

Denk hier aan dunnere lagen pleisterwerk of spackspuiten. Bovendien kunnen we tegenwoordig kunsthars gebonden mortels op kleur bestellen.

Denk maar eens aan wit of Rall 9010. Leest u hier meer over de soorten stucwerk.

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!