Home » Binnen stucwerk » Pleisterwerk (glad en strak)
Pleisterwerk (glad en strak)
Onder pleisterwerk verstaan wij glad strak stucwerk voor zowel wand- als plafond. Pleisterstuc kan zowel binnen als buiten toegepast worden op verschillende ondergronden.
Als u van glad en strak stucwerk houd in uw nieuwbouw of bestaande kluswoning, en u wilt er voor zorgen dat deze weer een frisse strakke blik uitstraalt dan is pleisterwerk het stucwerk wat u zoekt.
Inhoud pagina
Waar kan je pleisterwerk op aanbrengen?
Pleisterwerk kan ook bijvoorbeeld boven uw tegels in de badkamer, douche of wc gebruikt worden. We geven u hier een overzicht van de meest gebruikte ondergronden:
- Kalkzandsteen
- Gipsblokken
- Gipsplaten
- Ytong blokken
- Bakstenen
- Beton
Wat is pleisterwerk precies?
Pleisterwerk is een andere samenvatting voor stucwerk of stucen. Het pleisteren van een muur- of plafond is een proces van het aanbrengen van een stucwerk laag om zo een glad en strak oppervlakte te creeren.
Stucwerk ( de specie) is een bouwmateriaal dat aangemaakt wordt door een mengsel van water, kalk en gips. Door het mengproces ontstaat er een natte smeerbare pasta wat aangebracht kan worden door een stukadoor.
Pleisterwerk is een van de populairste afwerkingen voor zowel plafond als wand. Onze stukadoor zal de juiste voorbereidingen moeten treffen wilt u een prachtig strak eindresultaat krijgen.
Waarom kiezen voor glad pleisterwerk?
Als u uw muren behangklaar of sausklaar wilt laten stucen dan zal onze stukadoor een laagje gips moeten aanbrengen. Dit kan een dikke laag worden (bij kromme muren) of een dunne laag zijn (bij vlakke betonwanden vaak in een nieuwbouwwoning).
95% van onze klanten kiezen ervoor om hun gehele woning glad te laten pleisteren. Waarom? Omdat glad stucwerk een woning visueel veel groter laat lijken. Buiten dit is pleisterwerk makkelijk te herstellen van schade of scheurtjes.
Pleisteren is eigenlijk niets anders dan het glad en vlak maken van muren- of plafonds. Daarom wordt het vaak ook vergeleken met glad stucwerk.
Hoe wordt dik wordt pleisterwerk aangebracht?
Het glad stucen (pleisteren) van een muur kan met een dikke of dunne laag gips. Afhankelijk van de vlakheid en de soort ondergrond. Voorbeeld:
- Een ondergrond van beton zoals in een nieuwbouwwoning is vaak een stuk vlakker dan metselwerk. Hierdoor hoeft een stucadoor maar een laag aan te brengen tussen de 1 en 3 mm. Dun pleisteren wordt ook wel eens filmwerk genoemd.
- Metselwerk is een heel ander verhaal. Omdat een metselaar zo vlak mogelijk zijn muren metselt zal er toch een gipslaag van ruim een cm dik moeten worden aangebracht. Dit omdat de voegen verdiept liggen en de muur geheel moet worden uitgevlakt met een rij. Dik pleisterwerk word door stucadoors raapwerk genoemd.
Wat kost pleisterwerk per m2?
Kiest u ervoor om uw plafonds en muren glad te laten bepleisteren? Wat is dan de prijs van pleisterwerk? De kosten per m2 van gladde pleisterstuc willen nogal uiteen lopen. Dit komt omdat een dikke pleisterlaag duurder is dan een dunne pleisterlaag.
Afhankelijk van de ondergrond en de dikte van de gipslaag kunnen onze stukadoors een richtprijs samenstellen. De gemiddelde prijs voor pleisterwerk ligt tussen de 10,- en 18,- euro per m² inclusief materiaal en voorrijkosten.
Wilt u snel de exacte kosten weten voor u stucklus? Vraag dan eens een vrijblijvende stucadoor offerte aan en wij zullen u de berekening voor het pleisterwerk binnen 2 dagen toe sturen.
Afwerken van de pleisterlaag
Als u uw muren of plafonds laat voorzien van strak stucwerk (pleisterwerk) dan zal na de droogtijd van de nieuw aangebrachte stuclaag nog een eindafwerking moeten plaatsvinden zoals tegelen, behangen of schilderen.
De meeste mensen kiezen ervoor om hun muren en plafonds te laten texen. Als het stucwerk sausklaar is afgewerkt dan kan er een fixeermiddel worden aangebracht of ook wel voorstrijkmiddel genoemd.
Dit voorstrijkmiddel voorkomt dat het nieuwe stucwerk uw verf te hard opzuigt en droog slaat zodat u onvoldoende hechting heeft en later in de problemen komt omdat de verflaag los kan laten.
Bij nieuw pleisterwerk schilderen is het belangrijk dat u de muren en de plafonds dus goed fixeert voordat u het laat schilderen met de verfrol of laat spuiten met de verfspuit.
- Tip: Latexverf laten spuiten op de wanden en de plafonds geeft altijd een strakkere afwerking dan het laten rollen van latexverf!
Herstellen en repareren
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat nieuw stucwerk barstjes of kleine haarscheurtjes gaat vertonen. Dit gebeurt vaak door een snelle temperatuur wisselingen of de extreme werking van verschillende materialen die tegen elkaar aan zijn gemonteerd.
Maar wees gerust! Wij kunnen deze kleine schuren makkelijk voor u herstellen. We zullen de scheuren voor u insnijden zodat we deze gemakkelijk kunnen opvullen met een flexibele gips soort.
In sommige gevallen kunnen scheuren best groot wezen en is het niet makkelijk deze te repareren het is dan beter de oude stucwerk laag te verwijderen en opnieuw de wanden of de plafonds te laten stucen. We praten hier dan wel over oude stuc lagen.
Drogen van nieuw stucwerk
Niet geheel onbelangrijk is de droging van nieuw gestucte muren. Bij het droogproces is het belangrijk dat de woning goed geventileerd word. Omdat er honderden liters vocht in het nieuwe stucwerk zit zullen deze moeten uitdampen.
Door de juiste temperatuur ( 22 graden Celsius ) toe te passen en goed te ventileren in de woning kunt u er rekening mee houden dat het stucwerk gemiddeld 1 mm per dag nodig heeft om te drogen. Dus voor een cm dik stucwerk staat een week droogtijd.
Bij het forceren van de droging kunnen er problemen komen zoals scheuren en loszittende stuclagen.
Soorten van pleisterwerk
Er zijn twee soorten glad stucwerk, we hebben het stucwerk dat iedereen kent met een gips gebonden mortel dat gesaust dient te worden. Maar tegenwoordig word ook de kunsthars gebonden mortel vaak toegepast in nieuwbouwwoningen.
Denk hier aan dunnere lagen pleisterwerk of spackspuiten. Bovendien kunnen we tegenwoordig kunsthars gebonden mortels op kleur bestellen. Denk maar eens aan wit of Rall 9010. Leest u hier meer over de soorten stucwerk.