Sinds 1995

Schilderwerk

Schilderwerk is een zeer belangrijk onderdeel voor het onderhouden van uw woning. Zonder schilderwerk zal al het houtwerk zoals kozijnen en deuren binnen no-time wegrotten. Uiteraard is het opnieuw laten schilderen van je woning prachtig, maar vergeet u niet dat schilderwerk een beschermde functie geeft en dit eigenlijk het belangrijkste is.

Leest u op deze pagina de verschillende technieken van een schilder en de kosten van schilderwerk.

Welke soorten schilderwerk zijn er?

Zoals iedereen eigenlijk wel weet kunnen schilders binnen- of buitenschilderwerk voor u uitvoeren. Binnen schilderwerk kan het hele jaar door worden uitgevoerd terwijl buitenschilderwerk beperkt is en alleen maar in het voorjaar en de zomer kan worden gedaan.

Binnenschilderwerk

Het binnenschilderwerk van uw woning heeft eens in de 7 tot 8 jaar een nieuwe laag verf nodig. Sommige oppervlaktes zoals een trap of een doorloop hebben vaker onderhoud nodig omdat deze beloopbaar zijn. Binnenschilderwerk is belangrijk om uw interieur op pijl te houden.

Heeft u als voorbeeld mooie accessoires in uw woonkamer staan maar ondertussen bladdert alle verf van uw houten kozijnen af, en u heeft een plafond met vochtplekken? Dan heeft dit een flinke negatieve invloed op de totale uitstraling van uw gehele woonkamer. Het is belangrijk dat u alle schilderwerken goed bijhoud. Denk hierbij aan:

Buitenschilderwerk

Het buitenschilderwerk van uw woonhuis is door de wat slechtere weersomstandigheden in ons land wat vaker toe aan onderhoud dan binnenschilderwerk. Gemiddeld zal buitenschilderwerk een in de 5 jaar onderhouden moeten worden.

Buitenschilderwerk is eigenlijk een stuk belangrijker dan binnenschilderwerk. Buiten laten schilderen door een schilder is eigenlijk zo belangrijk dat het u een enorm bedrag op ten duur kan schelen. U moet er toch niet aan denken dat uw kozijnen verrotten of uw buitendeuren door houtrot vervangen kunnen worden.

Als u uw schilderwerk goed laat onderhouden zal uw woning veel beter beschermt zijn tegen vocht, kou en warmte. Dit zal de levensduur van uw kozijnen, deuren of gevel flink verlengen.

Als u uw buitenschilderwerk wilt uitbesteden aan een schilder dan kunt u er rekening mee houden dat de prijzen van de buitenkant van een woning schilderen een stuk hoger liggen dan die van binnen schilderen. Zo heeft een buitenschilder andere materialen nodig dan een binnenschilder of hij zal een steiger moeten huren om zo het bovenste schilderwerk te kunnen verichten.

Wat voor verschillende onderdelen vallen er onder buitenschilderwerk?

  • Gevel voor- achterkant
  • Dakgoten / boeidelen
  • Kozijnen en deuren
  • Tuinschutting

Wat kost schilderwerk?

Om de 5 tot 8 jaar is het weer zo ver dat uw schilderwerk aan de buitenkant van uw woning een opknapbeurt nodig heeft. Wij adviseren u om een buitenschilder in te schakelen voor het buitenwerk en een binnenschilder voor het binnenschilderwerk.

Omdat een erkend stukadoorsbedrijf of schildersbedrijf genoeg vakkennis heeft en ervaring raden wij u aan deze in handen te nemen. Maar wat kost het schilderwerk eigenlijk als u dit uitbesteed aan een vak schilder? We zullen u hier in een prijzentabel de gemiddelde prijzen van schilders laten zien:

SchilderwerkenPrijzen incl materiaal
Binnenschilders 
Prijs per m²€ 20 tot € 25
Prijs per uur€ 25 tot € 30
Spuitwerk prijs per m²€ 8 tot € 10
Sauswerk prijs per m²€ 10 tot € 14
Buitenschilders 
Prijs per m²€ 35 tot € 40
Prijs per uur€ 30 tot € 40
latex spuiten nieuwbouw

Welke verfsoorten zijn er?

Het is natuurlijk van groot belang dat u kiest voor een goede schilder. Maar de kwaliteit van het schilderwerk heeft meer te maken met de verfsoort dan de schilder zelf. Welke verfsoort zoekt u? Zoekt u deze voor binnen- of buitenschilderwerk?

Verfsoorten voor binnenschilderwerk

Rond het jaargetal 2002 zijn de meeste schilders verplicht om met een verf te werken wat op waterbasis gebaseerd is. Deze verf op waterbasis is een stuk milieuvriendelijker dan de verf op oliebasis. Leest u hier de meest voorkomende verfsoorten voor binnenschilderwerk:

  • Latexverf
  • Acrylverf

Verfsoorten voor buitenschilderwerk

Wilt u de buitenkant van uw woning laten schilderen? Dan zal de schilder een buitenverf soort gebruiken. Deze verf is speciaal ontwikkeld voor buitenschilderwerk. Buitenverf moet vooral bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Dit is van groot belang voor de kwaliteit van het schilderwerk.

Spuitwerk en sauswerk

In de regel is spuitwerk en sauswerk het minst kostbaar. Muren sauzen kan al vanaf 8,- per m². Bij het sauzen van een muur worden een of meerdere lagen latex verf aangebracht. Bij sauzen hebben we het over het aanbrengen van verf met een roller.

Als de muur van kleur moet veranderen is vaak meer dan 1 laag nodig. Moet de muur van kleur veranderen dan zijn meerdere lagen nodig om de eindkleur dekkend te krijgen. Bij meerdere lagen stijgen de materiaalkosten en is er meer tijd nodig om de latexverf aan te brengen. De kosten van een muur schilderen gaan hiermee dus omhoog.

Latexspuiten

Bij spuitwerk wordt ook vaak een laag latex aangebracht hoewel er ook andere soorten verf gespoten kunnen worden. Moderne verfspuit technieken werken zonder lucht waardoor het resultaat strakker wordt.

Het voordeel van latexspuiten is dat er veel minder snel strepen of banen in het verfwerk komen. Ook gaat het spuitwerk een stuk sneller dan rollen.

Een nadeel van spuiten is wel dat alles veel beter afgeplakt moet worden. De initiële of opstart kosten zijn dus hoger, maar de prijs per m2 is lager.

Kleinere ruimtes worden zoals een keuken of gastenkamer worden hierdoor vaak met de roller gedaan en grotere ruimtes zoals een ruime slaapkamer of woonkamer worden vaak gespoten. Om een beeld te krijgen van de verschillende kosten kunt u het offerteformulier op onze site invullen.

Of spuitwerk of sauswerk de beste optie voor u is is dus volledig afhankelijk van het formaat van de ruimte, maar ook hoe moeilijk het is om een ruimte goed af te plakken. Een ruimte met veel deuren of ramen zal moeilijker af te plakken zijn. Een ruimte die juist veel onafgebroken of blinde muren heeft is vaak beter te spuiten.

latex spuiten

Schilderwerk

Voor de afwerking van uw bijvoorbeeld kozijnen, vensterbanken of plinten is schilderwerk nodig. Het is niet efficiënt om dit af te plakken en te spuiten of te sauzen, het resultaat zal daar ook niet beter van worden.

Ook trappen en deuren worden meestal geschilderd

De kosten van schilderwerk liggen hoger dan van spuiten of sauzen, simpelweg omdat er meer tijd per m² in gaat zitten. Daarbij is er vaak meer voorwerk nodig. Houtrot moet bijvoorbeeld eerst gerepareerd worden voordat het schilderwerk kan beginnen. Ook moet er vaak eerst geschuurd worden, grondverf aangebracht worden en kan er daarna pas een laklaag overheen.

De prijzen voor schilderwerk zijn:

  • Kozijnen of deurposten: 90-150,- euro voor schuren en 2 lagen
  • Trap schilderen: 200-750,- euro voor schuren en 2x lakken
  • Deuren schilderen: 150-250 euro per deur voor schuren en 2x lakken

Kostenindicatie schilderwerk

Veelal schilderen wij complete ruimtes. Dit houd in dat muren gesaust of gespoten worden en kozijnen en deuren geschuurd en geschilderd worden. De kosten hier van liggen tussen de 700 en 1500 euro per ruimte. Voor een exacte prijsopgave kunt u het offerteformulier invullen.

Besparen op schilderwerk

Schilders zijn vaak drukker in de zomer. Een winterschilder inschakelen kan dus een manier zijn om kosten te drukken. De winterschilder is vaak 10 tot 20% goedkoper. Simpelweg omdat een schilder in de winter minder klanten heeft.

Let op bij de winterschilder, binnen schilderen kan altijd maar buiten schilderen is niet altijd mogelijk. Hoewel buiten schilderen tegenwoordig ook in de winter een stuk beter gaat doordat de kwaliteit van verf de afgelopen decennia beter geworden is is schilderen als het vriest, hagelt of sneeuwt vaak geen mogelijkheid.

Hoe lang gaat schilderwerk mee?

Binnenschilderwerk gaat over het algemeen langer mee dan buitenschilderwerk. Dit komt omdat binnenschilderwerk veel minder blootgesteld wordt aan de weersomstandigheden. Ook de werking van de ondergrond is bij binnenschilderwerk veel minder, om nog maar te zwijgen over vocht…

Schilderwerk gaat in Nederland gemiddeld 6 jaar mee. Dit is echter een gemiddelde waar ook schilderwerk dat door mensen zelf aangebracht is bij zit. Schilderwerk van onze schilders gaat 10-12 jaar mee. Dit komt door de ervaring van onze schilders en de kwaliteit van de middelen die gebruikt wordt.

Het is dus goed mogelijk dat professioneel schilderwerk niet alleen een beter resultaat geeft, maar op lange termijn ook goedkoper is. Simpelweg omdat het schilderwerk minder vaak vervangen hoeft te worden.

Een bijkomend voordeel is dat u langer kunt genieten van strak schilderwerk en niet iedere paar jaar er mee aan de slag hoeft.

Vragen & Antwoorden

Wat zijn de kosten van schilderwerk?

stucen

Sauzen en spuiten van een woning is de goedkoopste manier van verf aanbrengen. De kosten hier van zijn 8,- per m². Schilderen is vaak nodig bij deuren, trappen en kozijnen. De kosten zijn rond de 30,- per m².

Wat kost een huis binnen schilderen?

prijzen stucen muren

De prijzen zijn afhankelijk van het formaat van de woning. Per ruimte kunt u rekenen op 750,- tot 1500,- euro afhankelijk van het formaat. Voor het bedrag worden ramen en deuren geschilderd en worden plafonds en wanden gespoten of gesaust.

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!