Sinds 1995

Muren sauzen

Het is belangrijk om eens in de 5 jaar de muren en plafonds in uw woning opnieuw te schilderen. Sommige mensen willen een muurtje in een andere kleur sauzen of willen in plaatst van een greme woonkamer een spier witte woonkamer.

Het maakt eigenlijk niet uit wat u wilt doen zolang het muren sauzen maar streeploos gebeurt om zo een perfect eindresultaat te krijgen.

Leest u op deze pagina alles over de voorbereiding van muren sauzen en de kosten die dit met zich meebrengt.

Muren sauzen (wat kost dit?)

Het sausen van muren is een vrij intensieve schilderklus. Om de muren in een woning weer helemaal als nieuw te krijgen hebben wij verschillende materialen nodig buiten de latexverf om. Denk hierbij aan:

 • Reparatiemortel zoals gips
 • Schuurpapier
 • Schoonmaakmiddel
 • Latexverf

De gemiddelde prijs van sauswerk ligt per m2 tussen de €8,- en €13,-. U heeft natuurlijk altijd de keuze om de wanden zelf te gaan sausen of te laten doen door een vak schilder. Als u een schilder inhuurt dan zal dit u een hoop stress schelen en zal het nieuwe schilderwerk en super mooi eindresultaat hebben.

Als u zelf de muren wilt gaan sausen dan zult u moeten uitkijken voor strepen en banen die worden gecreëerd door het verkeer aanbrengen van de latexverf.

Een schilder neemt al deze zorgen bij u weg en u hoeft niet bang te zijn dat uw muren er niet uit komen te zien.

Muren spuiten of sauzen?

Als u uw muren wilt laten verven of de plafonds wilt laten witten dan is er een keuze om deze te laten rollen of te laten spuiten. Maar wat is het verschil?

Het spuiten van muren of plafonds gaat een stuk sneller dan het rollen met de rolstok. Echter is het latexspuiten pas van belang als er grotere oppervlaktes gespoten moeten worden. Een latexspuiter komt namelijk niet voor een muurt van 20 m2. Waarom dit is?

Bij het spuiten van latexverf zal er veel moeten worden afgeplakt. Als er maar een muurtje van 20 m2 gespoten dient te worden dan zal er meer afplakwerk zijn dan spuitwerk. Bij kleinere oppervlaktes sauzen is handwerk dus de beste uitkomst.

Verschil in prijs

De gemiddelde prijzen van latexspuiten zijn in het algemeen lager dan die van sauswerk rollen. Hier ziet u de m2 prijzen en het verschil:

 • Prijs spuitwerk: 8 tot aan 10 euro per m2 (kleur wit)
 • Prijs sauzen (met de rol) : 10 tot aan 14 euro per m2 (kleur wit)
latex spuiten nieuwbouw

Hoe gaat muren sausen in zijn werk?

Benodigde tijd: 1 dag.

Wilt u weten hoe een professionele schilder muren schildert? Lees dan hier ons volledige stappen plan om zelf een poging te wagen:

 1. De muren schilderklaar maken

  Het is van groot belang dat de muur eerst nagekeken wordt op kleine gaatjes en oneffenheden. Als deze aanwezig zijn dan kunnen deze gerepareerd worden met een reparatiemortel zoals gips. Na reparatie kunnen de reparatieplekken worden opgeschuurd met een schuurmachine.

 2. Hechting zoeken op de muur voor de latexverf

  Zoals u weet kan je niet zomaar overal overheen verven. Je zult de muur moeten controleren op vet, nicotineaanslag en loszittende delen. Mocht u hiervan last hebben maak dit dan schoon met ammoniak of een ander middel wat goed ontvet. Doet u dit niet dan is er een grote kans dat de nieuwe verflaag los laat.

 3. Afplakken met tape

  Wilt u de ene muur een andere kleur geven dan de ander? Dat kan als u strak afplakt met tape. Hoe strakker u het tape langs de muren en plafonds plakt hoe strakker u de scheidingslijnen creëert. Ons advies is ( trek niet te hard aan het tape zodat u het krom trekt)

 4. Eerste laag sausen

  Wij gaan altijd uit dat een muur 2x gesaust dient te worden. Dan zijn wij zeker van een goede dekking. De eerste laag kunt u 10% verdunt aanbrengen. Zorg ervoor dat u de randen goed dichtzet met verf en nadat u het kader geschilderd heeft kunt u de rest invullen met een roller. Gebruik hiervoor een grote vachtroller.

 5. Afwerklaag aanbrengen

  Als u de eerste laag verdunt heeft aangebracht is het nu tijd om de laatste laag te rollen. Houd er rekening mee dat er een droogtijd van 4 uur tussen moet zitten. Als u de laatste laag aanbrengt dan kunt u deze ook 10% verdunnen. Door wat water toe te voegen is de verf beter rolbaar en zal deze minder snel drogen. Rol de latexverf goed uit en begin weer met de zijkanten te schilderen.

Tips: Voor het sauzen van muren

Als u de muren op de juiste manier sauzen wilt dan hebben wij een paar zeer goede tips voor u! Lees ze zorgvuldig door en pak u voordeel eruit:

 • Voordat u begint zorgt u ervoor dat u alles in huis heeft.
 • Zorg ervoor dat de muur die u wilt verven goed nagelopen is op gaatjes en oneffenheden.
 • Maak de ondergrond goed schoon met een schoonmaakmiddel.
 • Plak de omgeving van de muur goed af. Denk hierbij aan stopcontacten, kozijnen, deuren en de vloer.
 • Kies geen goedkope latexverf maar een kwaliteits verf.
 • Als u begint met rollen begin dan met de randen en maak een kader. Vul daarna het grote oppervlakte in.
 • Heeft u gemorst? Maak de vlek dan schoon met lauw water en een doek.

Sauzen over behang kan dit?

Heeft u uw muren voorzien van behang? En u wilt deze graag opnieuw laten schilderen? Dan is er een mogelijkheid om uw wanden met behang te laten over sauzen. Belangrijk is te weten dat het oude behang stevig vast zit zodat deze niet op gaat blazen op het moment dat er latex verf wordt aangebracht.

Mocht het toch gebeuren dat het oude behang op de muren los gaat laten dan adviseren wij u om direct te stoppen met schilderen en alsnog het behang te verwijderen.

Verschillende verfsoorten

Belangrijk is dat u kiest voor de juiste soort verf om uw woning op te knappen. Er word immers erg veel aangeboden door bouwmarkten en dit maakt het de consument vaak erg moeilijk. We zullen de meest voorkomende verfsoorten voor u op een rijtje zetten:

 • Latexverf: De meest voorkomende muur en plafondverf is latex.U kunt schone muren en plafonds hier prima mee schilderen mits u een goed merk gebruikt zoals Sigma, Flexa, of Sikkens.
 • Synthetische muurverf: Deze verf is een olie gebonden verf die alleen verdun baar is met terpentine. Deze verfsoort heeft een zeer hoge dek kracht en is uitstekend voor verontreinigde ondergronden zoals met nicotine of roet.
 • Vinyl latexverf: Als u uw badkamer opnieuw wilt laten schilderen dan is er geen betere waterbestendige verf dan vinyl. Deze verfsoort word vaak in natte ruimtes zoals de wc, douche of het washok toegepast.

Structuur of glad verven?

Wilt uw wanden geheel glad hebben dan is het belangrijk dat deze ook glad gestuct worden. Glad stucwerk is een van de meest voorkomende wand en plafondafwerkingen van het moment.

Kiest u voor structuur op uw muren dan is dit makkelijk aan te brengen door middel van structuurverf te gebruiken. Structuurverf heeft namelijk een klein zandkorreltje door de verf heen die ervoor zorgt dat u wanden of de plafonds een lichte vorm van structuur krijgen.

Bespaar op de kosten van uw muren sauzen

Wilt u graag een exacte prijsindicatie ontvangen voor het opnieuw laten schilderen van uw muren in uw woning? Dan kunt u door een geheel vrijblijvende offerte aan te vragen flink besparen op de kosten!

Hoe u dit doet? Door de prijzen te vergelijken! Vergelijk onze offerte is met die van andere andere aanbieders en u zult zien dat wij spotgoedkoop zijn!

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!