Plafond witten

Als uw plafond een aantal jaren geleden nog spier wat was en deze is in de loop van de tijd vergeeld dan is het de hoogste tijd dat u uw plafond opnieuw laat witten.

Maar hoeveel kost het om uw plafond opnieuw te laten schilderen en wat is de beste werkwijze?

Op deze pagina leggen wij u alles uit over het spuiten, rollen en witten van plafonds en de kosten per m².

Kosten plafond schilderen

witten van plafonds

Helaas is het witten van uw plafond in uw woonkamer, slaapkamer of badkamer iets wat om de 4 tot 5 jaar terug komt. Als uw plafond verkleurd is kan dit uw gehele interieur een slechtere uitstraling geven.

Uiteraard kunt u uw plafond zelf proberen te schilderen maar is het niet beter om dit aan een vakman over te laten voor een scherpe m² prijs?

Wist u bijvoorbeeld dat een schilder bij grotere oppervlaktes zoals meerdere muren en plafonds een veel lager tarief berekend dan voor kleinere stukjes? Maar wat kost een plafond witten eigenlijk?

We zullen u hieronder eens de gemiddelde prijs laten zien die een schilder of stucadoor berekend voor zijn sauswerk of het verfspuiten.

Soort schildertechniekPrijs per m² incl materiaal en btw
Spuitwerk€ 5 – € 9,-
Sauswerk€ 9 – € 14,-

De bovengenoemde prijzen zijn voor 2 lagen latex inclusief het voorwerk en het aanbrengen van een voorstrijkmiddel.

Wanneer plafond witten?

Zoals wij hierboven al vermeld hebben is het vaak noodzakelijk de plafonds een keer per 4 / 5 jaar opnieuw te sauzen. Maar er kunnen nog meer redenen wezen om uw plafond opnieuw te laten witten:

  • Door nicotine ( rookaanslag )
  • Na lekkage
  • Door gele vlekken
  • Bladderen van de oude verflaag

Als u de plafonds in uw huis opnieuw wilt laten witten is het belangrijk dat er van het licht af gerold word in plaats van tegen het licht in.

Hierdoor zullen er veel minder strepen in het schilderwerk komen en komen uw plafonds er egaal uit te zien.

Nicotine aanslag

nicotine aanslag plafond

Niks is er vervelender als uw plafond vol zit met rokersaanslag ( nicotine ). Omdat nicotine vrij vet is is het verstandig uw plafond eerst goed te reinigen met ammoniak.

Na het reinigen kunt u een speciaal voorstrijkmiddel gebruiken die ervoor zorgt dat de nicotine of gele vlekken niet door zullen slaan in uw nieuwe latex laag.

Mocht dit toch gebeuren adviseren wij u een isolatie verf te gebruiken.

Gele vlekken

Door lekkage kunnen er gele vlekken ontstaan die niet een twee drie zijn weg te krijgen. Ook geld voor deze gele kringen dat het isoleren erg belangrijk is.

U kunt kiezen voor een isolatieverf of isolatie spuitbus die de kringen op uw plafond geheel afdichten tegen het doorslaan.

( Een goede truc of tip is bij eventuele roet, of nicotine vlekken wat grondverf aan te brengen zodat dit niet meer door kan slaan.)

Oud plafond schilderen

Is uw plafond oud en laat de oude verflaag los? Of gaat de oude laag bladeren? Dan is het van groot belang dat de loszittende gedeeltes eerst goed verwijdert worden.

Het bladeren van een verflaag gebeurt vaak in natte ruimtes zoals in badkamers of in de douche ruimte.

Zelfs in de keuken heeft een latex verflaag wel eens de neiging los te laten.

Dit komt omdat deze ruimtes vaak vochtiger zijn dan de woonkamer of slaapkamers van uw woning. Als het ware stoomt de verflaag dan gewoon los.

Belangrijk in dit soort gevallen is dat er een goede diepgrondeer ( diepte voorstrijkmiddel ) word gebruikt die de oude lagen goed vast zet. Dit geld ook voor witkalk!

Geschikte verfsoorten voor uw plafond

schilderen plafond en wand

Welke verfsoort moet u nu gebruiken voor het schilderen van u plafond? Er zijn tegenwoordig zoveel verfsoorten op de markt dat dit ook voor verwarring zorgt.

Verf is verkrijgbaar in synthetische of watergedragen vorm.

Sinds 14 jaar terug is het verplicht om met watergedragen verf te schilderen. Dit geld niet alleen voor de schilders maar ook voor de particulier.

De voordelen van watergedragen verf is dat de droogtijd veel korter is en het niet vergeelt. Het nadeel is dat het opbrengen van deze verf wat moeizamer gaat.

Witten met de verfspuit

Het verschil tussen het spuiten van het plafond of het rollen met een vachtroller is dat bij het spuiten u meer snelheid creëert dan bij het rollen van het plafond.

Als er te langzaam gerold word en de verf wordt ook niet goed verdeelt zullen er banen en strepen ontstaan.

Bij het spuiten het zogenaamde airless spuiten zal de latexverf worden verneveld over het plafond en krijgt u altijd een streeploos effect.

Latexverf spuiten is echter wel alleen weggelegd voor een stucadoor of schilder die hier ervaring mee heeft.

Nieuwbouw betonnen plafond

Heeft u een oudere nieuwbouwwoning met een betonnen plafond? Die toen de tijd is gespoten met spack of glad was afgewerkt?

Dan kan deze uiteraard ook opnieuw geschilderd worden.

Een glad plafond is altijd makkelijker te witten dan een plafond met structuur. Een plafond met structuur neemt altijd meer verf op dan een glad plafond.

Echter zijn strepen of banen in een gestructureerd plafond minder zichtbaar dan bij een glad plafond.

Het voordeel van een glad gestuct plafond is dat deze visueel groter lijkt dan een plafond met spack of structuur.

Afplakken

Ook het afplakken van de wanden bij het witten van het plafond is een hoop werk. De randen dient u het beste met wat folie te bedekken en over het plafond kan u het beste met een vachtroller gaan als u zo min mogelijk rotzooi wilt maar pas op voor de strepen en banen die u kunt krijgen zoals we hierboven al vertelde.

Als u echt streeploos wilt werken dan is het spuiten van het plafond een zeer goede optie. Het belangrijkste hiervan is als u klaar bent om alles goed te controleren, voor zeker te zijn dat u niets bent vergeten.

Wilt u de prijzen weten? Vraag dan eens een vrijblijvende offerte aan en binnen 2 minuten weet u precies waar u aan toe bent.

Stuc-Gigant

Contact

Stuc-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!